$hide=home

Class 11 Political Science Lesson -2 Important Question Rights in Indian Constitution

Political Science Lesson 2 Rights in Indian Constitution Important Q&A Q&A of a digit What is a declaration of rights? Ans...

Political Science

Lesson 2 Rights in Indian Constitution

Important Q&A


Q&A of a digit

  1. What is a declaration of rights?
    Answer -
      The list of rights conferred and protected by the Constitution is called the Declaration of Rights.
  1. The civil rights of any one person are threatened by another person or private organization. Who will provide protection from danger in this situation?
    Answer:
      Government.
  2. What was Motilal Nehru Committee?
    Answer - In
      1928, the freedom fighter Moti Lal Nehru demanded a declaration of rights for Indians from the British, he was called the Nehru Committee.
  3. What is a common right?
    Answer: The
      rights which are enforced with the help of common laws.
  4. What do the fundamental rights mean?
    Answer -
      Because it helps in intellectual, moral and spiritual development of a person.
  5. When did the constitution of South Africa come into force?
    Answer: In
      December 1996
  6. Which citizens have probably got the most extensive rights in the world?
    To
      the citizens of North-South Africa.
  7. Is a Fundamental Right an absolute right?
    Answer-  No, it is not complete. It can also be suspended under certain circumstances (emergency).
  8. In which part of Indian constitution are fundamental rights described?
    Answer -
      Part three.
  9. Which article says that a policy like reservation cannot be seen as a violation of the right to equality.
    Answer-  Article 16 (4).
  10. What is preventive detention?
    Answer-
      Arresting a person on the basis of the fear that he is going to do something illegal is called preventive detention.
  11. What is the meaning of God?
    Answer -
      means - we order. To force a lower court or a person to perform his duty.
  12. What do you understand by authority?
    Answer-
      This order (writ) is issued against the person who has wrongly acquired the post.
  13. What is an Induction Writ?
    A.
      Meaning of certiorari writ is to give us information. In this, the lower court is ordered to give details of a particular case to the higher or higher court.
  14. Which authority is called the heart and soul of the constitution?
    Answer
      - Right to constitutional remedies.

Two digit Q&A

  1. Why are the six rights mentioned in the Indian constitution labeled as basic (fundamental)?
    Answer:
      This right is a symbol of values ​​and principles that have been in place for years. All-round development of a person is done by them
  2. Under what circumstances can fundamental rights be suspended?
    Answer-
      Fundamental rights, especially Article 19 can be suspended in the event of emergency.
  3. What does freedom of speech and expression mean?
    Answer-
      It means that a person can transmit his thoughts in words, by press, by photographs, or by any other means.
  4. What do you understand by bonded labor?
    Answer:
      Landlords, moneylenders and other rich people get the laborers generation after generation from the poor. It was now declared a crime.
  5. What is a Habeas Corpus?
    Answer: The
      order of an arrested person by the court to appear / appear before the court / judge is called habeas corpus.
  6. Which two provisions are there under the right against exploitation?
    Answer -
      i. Article-23 places positive responsibility on the state to ban trade of persons, and forced labor and bonded labor.
    ii. Article-14, States prohibit children under 14 years of age from getting mines, factories and dangerous works.
  7. Write two importance of fundamental rights.
    Answer -
      i. Important for all round development of citizens.
    ii. Are the basis of Indian democracy.
  8. What are the legal rights?
    Answer:
      Legal rights are those rights which are listed by the constitution of a country. And the violator is punished for the violation.
  9. Is the Directive Principle Justified?
    Answer-
      No, the Directive Principle of Policy is not justified . You cannot go to court for violation of these.
  10. Write the difference between fundamental rights and directive elements.
    Answer: 
     Inter-
    1. The Fundamental Rights are just. The Directive Principle of Policy is not justified.
    2. The nature of fundamental rights is prohibitive. While the nature of the Directive Principles is positive.
  11. Which authority was at the center of the dispute between the fundamental rights and directive elements of policy?
    Answer:
      Right to property, which was removed from the list of Fundamental Rights by the 44th Constitutional Amendment.

Four digit Q&A

  1. Why do we need Fundamental Rights?
    Answer- 
     Fundamental rights are essential for basic development of the person, all-round development. They help in bringing equality, freedom, brotherhood, economic, social development in the society.
  2. When did the Indian Constitution add fundamental duties by which amendment? Describe any three duties.
    Answer- In
      1976, by the 42nd constitution amendment, protect the country, increase brotherhood in the country, protect the environment, respect for the constitution.
  3. Write a comment on the National Human Rights Commission.
    Answer - 
     Formation of National Human Rights in 2000. Members - One is the Chief Justice of the erstwhile Supreme Court, the Chief Justice of a former High Court and two members having knowledge or practical experience in relation to human rights. Listening to work complaints, investigating and providing relief to the victim.
  4. Write four characteristics of fundamental rights mentioned in our constitution.
    Answer-
      Characteristics of Fundamental Rights-
    1. Detailed and comprehensive - described in 24 sections of Part III of the Constitution.
    2. Fundamental rights for all without discrimination.
    3. Fundamental rights are not unlimited - they can be banned in an emergency.
    4. Justice is relevant - violation of one's fundamental rights can go to court.
  5. Explain any four of the freedoms described in Article 19.
    Answer -
      Article-19
    1. Freedom of speech and expression.
    2. Freedom to form associations / committees.
    3. Freedom of assembly.
    4. Freedom to travel.
    5. Freedom to do business. (Any four)
  6. What is the Directive Principle? Write their three main things.

  7. Answer-
      Besides fundamental rights, the necessary rules for public welfare and upliftment of the state are known as 'Directive Principles of Policy of the State'. It is the moral force behind these elements. Three main things-
    1. The goals and objectives that we as a society should accept.
    2. Rights that citizens should get besides fundamental rights.
    3. Policies that the government should accept.

Five digit Q&A

  1. Read the following passage and answer the following questions:
    "Some Directive Principles have been included in the constitution but there was no provision to implement them through the court. This means that if the government gives any directive If it does not apply, we cannot go to the court and demand that the court order the government to implement it. The moral power behind these directive elements was that it would force the government to take the directive elements of policy seriously.
    1. The policy directors mentioned in the constitution have been considered as a complement to
    2. Can you go to court for violation of directive elements?
    3. Which power works in implementing the Directive Principles of State Policy?
    4. Explain the difference between Directive Principles and Fundamental Rights?
    Answer -  i. Directive elements of the policy have been considered as complementary to the Fundamental Right.
    ii. Courts may not go for violation of Directive Principles
    iii. Moral power or power of public opinion.
    iv. (1) Fundamental rights are just. The Directive Principle of Policy is not justified.
    (2) Fundamental rights prohibit the doing of certain functions while the directive elements motivate to do the work.
    (3) Fundamental rights belong to the individual and the directive elements belong to the society (state). (any two).

Six-digit Q&A-

  1. Describe the fundamental rights enshrined in the Indian Constitution.
    Answer-
      Fundamental Rights
    1. Parity,
    2. Freedom,
    3. Right against exploitation
    4. Right to religious freedom
    5. Right to education and culture
    6. Right to constitutional remedies.
  2. Explain the right to equality under the following points -
    Answer - i. Poor and rich are equal in terms of law. The sections of the law apply equally to all.
    ii. Prohibition of discrimination on the basis of color, caste, creed, region.
    iii. Opportunities in employment (jobs) - same qualification, opportunities to sit in the same exam (opportunities)
    1. equality before the law.
    2. Prohibit discrimination
    3. Equality of opportunity in employment (jobs).
  3. The right to religious freedom is considered a symbol or basis of democracy. Prove the above statement with logic.
    Answer: In  a democratic country, every citizen is important. He has the freedom to believe in religion, religion and ideas. Every person is important in a democracy. Therefore, this right is called a symbol of democracy.
    1. Freedom to follow and propagate any religion.
    2. Freedom to form a universal religious community.
    3. Freedom not to pay Tax for Special Religion (TAX).
    4. Restrictions on religious education in government school colleges.
  4. Dr. Bhimrao Ambedkar has called which authority the 'heart and soul of the Constitution'. Under this, explain the special orders (writs) issued by the court in detail.
    Answer-  D Ambedkar has called the right to constitutional remedies the heart and soul of the constitution. Writ- (i) Habeas Corpus (ii) Permit (ii) Prohibition (iv) Rights Quit (v) Induction.
  5. Policy Explain elaborated Directive objectives and policies of the elements of
    A.
    1. Welfare of people, social, economic and political justice.
    2. Raising standard of living, equitable distribution of resources.
    3. Promote international peace.
      Policies - Uniform civil code, prohibition of alcohol, promotion of domestic industries, prohibition of killing useful animals. Promotion of Gram Panchayats
  6. Explain the difference between Fundamental Rights and Directive Principles of State Policy.
    answer-
    1. The fundamental right is Nyaya Yoga. Not a directive element of policy.
    2. Fundamental rights are prohibitive while the policy directive element is positive.
    3. Fundamental rights belong to the individual while the Directive Principle is related to the society.
    4. The area of ​​Fundamental Rights is limited. The scope of the Directive Principles is broad.
    5. The fundamental right is political democracy. Directive element is economic democracy etc.
    6. Fundamental rights have been obtained. Directive elements have to be implemented.

COMMENTS

$type=blogging$show=/p/all-recent-stuff.html$pg=show$l=hide$c=10

Name

Blog,5,class 10,7,Class 11,15,Class 9,4,Current Affairs,4,English,1,Geography,4,Hindi Medium,2,History,11,History HW,3,Homework,23,Imp Question Answer,6,India,1,Map Work,1,Maths,1,Maths Homework X,14,Model Answer Sheet,1,Ncrt Solution,2,Notes,9,Political Science,7,Science,6,Science Class 10,1,Science Ka Tadka,4,Science Myths & Facts,3,Science X HW,5,Video,3,अपना देश,1,दुनियादारी,2,
ltr
item
Full On Guide (Fog Classes) : Class 11 Political Science Lesson -2 Important Question Rights in Indian Constitution
Class 11 Political Science Lesson -2 Important Question Rights in Indian Constitution
Full On Guide (Fog Classes)
https://www.fullonguide.online/2020/04/class-11-political-science-lesson-2-important-question-answer.html
https://www.fullonguide.online/
https://www.fullonguide.online/
https://www.fullonguide.online/2020/04/class-11-political-science-lesson-2-important-question-answer.html
true
6986802487927392673
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All ये हमारी तरफ से आपके लिए गिफ्ट यहाँ आपके लिए पेश है ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content